Ansöka om utökat beslut

Ibland uppstår ett utökat hjälp- och stödbehov och då kan det hända att det befintliga beslutet inte längre räcker till. Det utökade hjälpbehovet kan vara tillfälligt eller bestående. Då kan det vara nödvändigt att ansöka om en utökning hos Försäkringskassan eller din hemkommun.

I stort sett påminner processen att ansöka om utökning om den process som sker då du ansöker om nytt beslut, hur det går till kan du läsa om här. Det är inte alltid som ett hembesök behövs vid utökning av beslut.

Tillfällig utökning

Om du är i behov av utökad assistans på grund av en tillfällig förändring i din tillvaro som gör att det behövs mer assistans eller fler personer för att tillgodose behovet, ansöker du om tillfällig utökning. Det kan du till exempel göra om du ska åka på en semesterresa eller delta i en verksamhet som pågår under en kortare period.

Det är till din hemkommun du vänder dig för att ansöka om tillfällig utökning, vilket även gäller för dig som har ett grundbeslut från Försäkringskassan.

Varaktig utökning

Om du istället är i behov av utökad assistans regelbundet, på grund av en varaktig förändring i din tillvaro, ansöker du om en utökning av ditt befintliga beslut. Har du till exempel ett grundbeslut från Försäkringskassan så är det dit du vänder dig med din ansökan om varaktig utökning. Om du har ett beslut från din hemkommun är det istället dit du vänder dig med din ansökan om varaktig utökning. Det kan vara för behov som uppstår med anledning av exempelvis försämrad hälsa om försämringen bedöms vara bestående.
Försäkringskassan, eller din hemkommun, utreder då om behovet är kontinuerligt och av sådan art att det ska ingå i ditt grundbeslut.

Vill du veta mer?

Få vårt nyhetsbrev på mailen

Hitta din

kommun här

 

Vi finns i hela Sverige.

Klicka här för att hitta din kommun

 
Kontakta oss
Du kan även kontakta oss via
Telefon: 010-788 12 80
Mail: info@lssgs.se
ASSISTANS
OM OSS
KONTAKT

© 2018 LSS Göteborgs Stad AB  ·  Alla rättigheter reserverade  ·  Huvudkontor: von Utfallsgatan 1, 415 05 Göteborg  ·  Organisationsnummer: 556780-9271  ·  Läs mer om vår Datapolicy

En del av

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Google+

Ett av Sveriges ledande omsorgsbolag

LSS Göteborgs Stad AB, org.nr. 556780-9271 är ett omsorgsbolag med tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg